Det blå sygesikringskort

Det blå sygesikringskort sikrer, at du kan få lægebehandling i mange europæiske lande 

– men udløber dit kort også i år?

På trods af at de fleste nok aldrig har brugt det, så kan 1,5 millioner få problemer på deres rejse i 2019, hvis de ikke får tjekket det blå kort i pungen. I 2014 blev det gule sygesikring nemlig ugyldigt udenfor Skandinavien, og det vil sige, at de fleste skal til at have bestilt et nyt europæisk sygesikringskort.

Hvad kan det blå kort så?

550.000 har allerede sørget for at forny deres på borger.dk, det giver nemlig ret til både hospitals- læge- og tandlægebesøg i EØS. Det indebærer altså de 28 EU-lande plus Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz, men på samme betingelser som landets egen offentlige sygesikring. Så hvis de lokale skal betale, skal du også. Dog vil egenbetalingen ofte være langt højere uden det lille blå kort.

Kortet dækker ikke besøg hos de private instanser, eller hvis rejsen formål er at få behandling. Du kan heller ikke få hjemtransport ved sygdom eller dødsfald.

Sørg derfor stadig for at have en rejseforsikring.

Mit kort er udløbet og jeg flyver i morgen!

Bare rolig, det tager godt nok 2-3 uger for kortet at komme frem, men når du bestiller dit nye blå sygesikringsbevis, så virker kvitteringen som et midlertidigt kort.

Er den hel gal og du står på Gran Canaria uden et gyldigt kort, er der ingen grund til panik, Udbetaling Danmark vil nemlig meget gerne hjælpe dig på stedet. Du skal bare sørge for at ringe indenfor åbningstiderne og have dit nem-id klar. 

Ender du alligevel med at skulle ligge ud selv, kan du få refunderet gyldige beløb af Styrelsen for Patientsikkerhed.

Har du spørgsmål til hvilke regler, der gælder for din rejsedestination, eller hvordan du er forsikret? Kontakt os for personlig rejserådgivning.

 

Mangaard Travel Group A/S

Elkjærvej 31, 8230 Åbyhøj DK-8230 Åbyhøj

Øst

Kirkebjerg Parkvej 12, DK-2605 Brøndby