Chicago

Chicago, Illinois

– Velkommen til Windy City, USAs transportmæssige korsvej. Chicagos lufthavn, der ligger i hjertet af USA, er en af de travleste i landet og servicerer over 58 millioner passagerer om året.

Næsten alle stater i USA er kun en kort flyvetur væk fra O’Hare. I øvrigt er O’Hare International opkaldt efter en flyhelt fra 2. verdenskrig, hvis far var Al Capones bogholder. Al Capone var jo Chicagos berygtede gangster i 1920’erne. Edward O’Hares far var ansvarlig for den vellykkede dom over og fængsling af Al Capone, som var anklaget for skatteunddragelse. Hans tapre afsløring af den korrupte Capones organisation gjorde hans søn til en lokal helt.

Chicago er ikke længere “den trippende by” i Amerika, som den engang blev beskrevet i en gammel sang. Snarere er det en elegant, energisk by, med en imponerende samling af moderne, arkitektoniske vidundere og nogle af landets bedste museer. Faktisk betragtes Chicago nu om dage som Midtvestens kulturelle hovedstad. Hvert element i den amerikanske nationalkarakter er repræsenteret klart og tydeligt i Chicago.

I byen, der kan, gør ingen det bedre eller med mere flair. Chicago repræsenterer de muskler og den kraft, som driver nationen fremad. Ifølge en lokal myte sparkede Fru O’Learys ko i bogstavelig forstand byen ind i den moderne tidsalder ved at antænde den store brand i 1871. På trods af de katastrofale skader, som branden forårsagede, rejste Chicago sig som en føniks fra asken. Høje bygninger, der syntes at ”skrabe” himlen, blev bygget, og dermed blev det moderne urbane fænomen ”en skyskraber” skabt.

Besøgende i the Windy City behøver blot at se sig omkring – og op – for at se nogle af landsdelens mest berømte vartegn. Disse vartegn omfatter Sears Tower, tidligere verdens højeste bygning (på 110 etager), Federal Center Plaza af glas og stål, samt Louis Sullivans Carson Pirie Scott Building. Smukke parker og strande, der ligger inden for gåafstand af det travle downtown-område, tilbyder flere naturskønne fornøjelser, og the Magnificent Mile langs den eksklusive Michigan Avenue lokker shoppere med sine eksklusive forretninger og butikker.

Beskrivelser af Windy Citys mest populære seværdigheder følger nedenfor. Se det berømte Loop-område i downtown Chicago og tidligere verdens højeste bygning, Sears Tower. Gå en tur langs den moderne Michigan Avenue, hvor du kan se det gamle Chicago Water Tower og det moderne Water Tower Place-indkøbscenter i flere etager, der ligger lige over for den 95-etagers høje Hancock Building. Der ligger også mange gode museer i området.

Før du går på opdagelse i Chicago, skal du væbne dig med nyttige oplysninger om byen. Dit hotel vil med stor sandsynlighed kunne give dig et kort og specifikke oplysninger om forskellige seværdigheder og ture. The Chicago Tourism Council (Chicagos turistråd) og International Visitors Center (Det internationale besøgscenter) står også til rådighed med hjælp og oplysninger.

Chicago's historie

Befolkningen i Chicago er en etnisk og racemæssig blanding. Fra indianerne, der gav byen sit navn, Checagou – til rastløse østerlændinge, der rejste vestpå i søgen efter land og muligheder, til de hundredtusinder af dristige immigranter fra Europa, Asien og Latinamerika, som tog deres madkulturer og skikke med sig fra den gamle verden, til de sorte fra syd og appalacherne, der kom i håb om at finde bedre jobs og boliger – har de alle bidraget til byens styrke, vitalitet og dens kosmopolitiske stemning, der gør Chicago til en særpræget og unik oplevelse.

Chicagos fortid er mindst lige så karakteristisk, da den er bygget på modgang og modsigelser. Den første permanente bosætter, var f.eks. en sort mand, Jean Baptist Point du Sable.

Byens værste tragedie, den store brand i 1871, var grundlaget for dens fysiske og kulturelle renæssance. De to unge velhavende kvinder, Jane Addams og Ellen Gates oprettede Hull House midt i et af byens fattigste kvarterer, som var et socialt hjælpested, der siden er blevet kopieret i resten af verden. Byen bestod af alt fra pæne hytter til storstilede palæer, og dens præstigefyldte arkitektskole, Chicago School of Architecture, har produceret adskillige genier (Louis Sullivan, Daniel Burnham, Dankmar Adler, William LeBaron Jenney, John Willborn Root), hvis innovative tradition blev videreført af Frank Lloyd Wright og Ludwig Mies van der Rohe.

Selv byens mest berømte skurke er interessante at studere: Der var bl.a. Al Capone, gangsteren fra forbudstiden, og finanssvindleren Samuel Insull, hvis manipulationer på børsmarkedet efterlod tusindvis af små investorer ruineret i slutningen af tyverne. Chicago er den perfekte by til sightseeing. Man kan bl.a. se the Loop, Chicagos forretningsdistrikt, søbredden langs Michigan-søen, det historiske vandtårn og meget mere.

Der er også mange gode steder at spise i byen, man kan få sig en panoramisk udsigt over byen fra toppen af Sears Tower eller man kan besøge et af Chicagos mange museer. Man kan også spise middag på krydstogtskibet Spirit of Chicago, der sejler rundt på Michigan-søen. Nogle af disse attraktioner er beskrevet nærmere herunder.

Gennem tiden har mange immigranter fra Sverige fundet deres vej til Chicago. I 1890 var svenskerne den 3. største immigrantgruppe, lige efter tyskerne og irlænderne. I 1900 var Chicago kendt for at være den næststørste svenske by, med Stockholm som den største.

En anden relevant statistik er fra 1910, hvor 10 procent af USA’s svenske befolkning boede i Chicago, der altid har været kendt som “hovedstaden” for svenskerne i Amerika. Især i løbet af 1980’erne blev interessen for immigranternes kulturelle liv og deres etniske identitet genstand for nærmere undersøgelser. Med den næststørste etniske udgivelse i Chicago, spillede ’The Swedish musical life’, der blevet navngivet af de mange sangforeninger og svensk-amerikanske virksomheder, en vigtig rolle i promoveringen af deres etniske livsstil. Svenskerne i Amerika var de første pionerer, der drog ud på landet mod vest.

Kulturelle seværdigheder

Selvom nogen mener, at Chicago fremstår som en industriel gigant, er det en by, hvor kunsten blomstrer. Chicagos indbyggere er stolte af deres verdensberømte symfoniorkester, som Igor Stravinsky erklærede for uovertruffen, byens Lyric Opera og dens prisvindende klassiske musikstation, WFMT. Forfatterne Saul Bellow, Studs Terkel og digteren Gwendolyn Brooks bor ikke kun i Chicago, men har også gjort byen til en integreret del af deres kreative arbejde. Siden 1912 har Chicago været hjemsted for Poetry Magazine. Desuden blomstrer Chicagos teaterscene med mere end 100 off-Loop-teatre, der præsenterer skuespil af høj kvalitet. Samlingerne på the Art Institute, the Museum of Contemporary Art, the Terra Museum of American Art og de mange gallerier langs Michigan Avenue og River North-området er blandt landets bedste. Andre museer er ligeså berømte, herunder the Museum of Science and Industry, the Field Museum of Natural History og de forskellige niché museer, der afspejler byens etniske og samfundsmæssige interesser.

 
 

Mangaard Travel Group A/S

Elkjærvej 31, 8230 Åbyhøj DK-8230 Åbyhøj

Øst

Kirkebjerg Parkvej 12, DK-2605 Brøndby